Руски вестник: Завоят на Путин към изток не е метафора

  • 27 юни 2016 09:14

  • 3396
  • 13
Руски вестник: Завоят на Путин към изток не е метафора
© gettyimages (архив)

Русия и Китай засилват промишленото коопериране, обобщава руският в. "Гудок" официалното посещение на руския лидер Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 в събота в Пекин и преговорите му с китайския държавен глава Си Цзинпин.

Страните бяха се подготвили сериозно и в крайна сметка подписаха 35 съвместни документа на практика от всички сфери на двустранното сътрудничество, посочва изданието. Визитата на Путин, придружен от екип "капитани на бизнеса", показа, че завоят на изток не е метафора, целяща да вразуми развилнелите се западни "партньори" на Русия, нито наложена отвън реакция на поведената срещу нас студена война, пише "Независимая газета". Става дума за зряла и изстрадана стратегия; санкциите на Запада бяха само неин катализатор. Неслучайно Путин провъзгласи преориентирането към най-перспективните азиатски пазари за основен приоритет през 21-и век, добавя всекидневникът.

"Китай няма намерение да вади Русия от кризата", подчертава обаче авторът на друга статия в "Независимая газета". Повечето документи, подписани в Пекин, са декларации за намерения, отбелязва той. По време на визитата Путин успя да задълбочи личните си отношения със Си Цзинпин. Лидерите потвърдиха единството в подхода към много световни проблеми. Но високото равнище на политическо взаимодействие е опряно на нестабилна икономическа основа. Неслучайно редица големи общи проекти в енергетиката и във високите технологии не са затвърдени с договори. Според експерти китайските инвеститори се притесняват от бюрократичните спънки и от заплахите на САЩ да санкционират банките, свързани с Русия.

Според китайските медии Си разговаря с Путин по-често, отколкото с лидера на коя да е друга страна, отбелязва вестникът и допълва, че двамата си имат взаимно доверие. При все това след посещението Русия не ускори провъзгласения от Москва завой на изток и пренасочването на баланса от политически и икономически интереси към динамично развиваща се Азия ще трае години, прогнозира "Независимая газета".

Макар да имат общи мнения за много неща, Путин и Си следват различен дневен ред, посочва Надин Годехард, анализаторка от Берлин. "Си има нужда от Русия, за да реализира проекта си за Пътя на коприната. А Путин би желал на първо място да представи руско-китайското партньорство като противовес срещу диктата на САЩ. Второ, Москва има интерес да получи китайски пари и технологии. Лошото е, че Пекин не може, а и не иска да извади Русия от икономическияк спад", обяснява тя.

"Газета" разказва как китайският хор, посрещнал Путин в Пекин, изпълнил руската песен "Калинка" и "разчувстваният" гост прегърнал ръководителя на хора. Прегръдките между Русия и Китай на фона на възбуждаща песен наистина са важни като външнополитически символ. Още повече на фона на кризата в ЕС. Русия схваща, че скоро ЕС ще продължи своите санкции срещу нея, и се стреми да демонстрира пред Европа, че укрепва партньорството си с КНР, коментира изданието. Цитиран от него доклад на московски експерти твърди, че в руско-китайските отношения има "недостиг на стратегическа дълбочина и глобален обхват".

Според тях Китай ще играе водеща икономическа роля в Евразия, но превъзходството му ще се балансира от други мощни партньори - Русия, Индия и Иран. Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), дейно укрепвана напоследък от Москва, може да централизира тези процеси. В последно време към ШОС се присъединиха Пакистан и Индия - първата държава е съюзник по-скоро на Китай, а втората - на Русия, напомня всекидневникът.

"С оглед интереса към Азиатско-тихоокеанския регион от страна на САЩ Русия укрепва и военното сътрудничество с Китай. Това обаче тревожи Япония и може да се отрази на преговорите между Москва и Токио за статута на Курилските острови, оспорван от времето на Втората световна война. Въпросът е пряко свързан с евентуално сключване на мирен договор между Русия и Япония, съответно и с рязко разширяване на икономическото сътрудничество. И Кремъл е изправен пред труден въпрос: доколко е важен успехът в преговорите за Курилските острови, щом заради него ще се наложи да забави сближаването с Китай, отдавнашен съперник на Япония?" - добавя "Газета".

Последвайте канала на

БТА
3396 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар
оризът ще победи глада

2016.06.28 | 14:13

1
азиатските тигри са се устремили да пробият бариерата за търговия с ЕС изсипват милиарди евро за инвестиции а товарищ путин тръгнал да се ориентира към Азия

2016.07.01 | 09:34

13
Значи Путин е умният, а агресорите от запада пак са нае**ни.

2016.07.01 | 09:34

10
Повече от половината свят спира да използва кавешки пари. И ко ша праим сега А
грую

2016.07.01 | 09:34

12
и от там ще го наритат

2016.07.01 | 09:34

11
минаваш на рубли ве чугун
1000 рубли = 1 ГОЛЯМ АМЕРИКАНСКИ ДОЛАР хихихихихих

2016.07.01 | 09:34

9
хихихихихихихихихихихихихихихихихихи рубла КАПУТ РЕД Е НА путю хохохохохохохохохохохохо
ПАЗИ БОЖЕ БЪЛГАРИЯ ОТ руски ПИЯН И БЕДЕН БОТУШ

2016.07.01 | 09:34

8
НЕ ИСКАМЕ НИКОГА ВЕЧЕ руски БРАКМИ москвичи уха хохохохохохохохохохохохохохохохохохохохохохо

2016.07.01 | 09:34

7
Яжте ориз бляд пияна проста и бедна !!!!!!!!!!!!!!!!!!
ХО-ХО- ХО !

2016.07.01 | 09:33

6
Путин е-а майката на еврогейския съюз !
Крум Усаински-Крупник

2016.07.01 | 09:33

3
Плешивият Кремълски запъртък,се е шашардисал и се чуди вече на кого да се предложи!!!Китай баламосва Русия,защото знае че времето работи за него!!! Китай ще подчини Русия икономически,политически и военно!!!

2016.07.01 | 09:33

5
ПРОСТ ЦИГАНИН СИ ТИ ! ИНТЕРЕСНО КИТАЙ,ОТ КОГО ВЗИМА ОРЪЖИЯТА СИ ! ОТ РУСИЯ,ТЪПАКО ! ОТ РУСИЯ ! А ТЕ ,КАКТО И КРАВАРИТЕ ,НЕ ПРОДАВАТ НОВИТЕ СИ ТЕХНОЛОГИЙ,ДОРИ НА СЪЮЗНИЦИ !
дуци

2016.07.01 | 09:33

4
УСРАНИНСКИ пак се изака ,ма много я чаткаш тази политика бе , единствено ставаш за съветник на ИБАМА ГЕЙ но и той не те ще
Сър Вул Ли

2016.06.28 | 14:39

2
И Цачовица била тръгнала за там,разбрах.Преди госин Цвак беше ходил да си прави селфи от стената и се беше оцъклил на една снимка.

Добави коментар

Водещи новини