Москва и Киев си размениха пленници (обновена+видео)

gettyimages (архив)
share

Киев и Москва си размениха пленници

Днес осъдената украинската авиаторка Надя (Надежда) Савченко бе освободена от затвор в южния руския град Ростов на Дон и отлетя за родината си на самолета на президента на източноевропейската страна Петро Порошенко. Тя бе посрещната в Киев като герой, информира Би Би Си. Савченко бе пленена преди няколко години от проруски сепаратисти в Източна Украйна и получи 22 години затвор за убийството на двама руски журналисти. Авиаторката бе посрещната от много официални лица. Сред тях бе бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко. Лидерът на партията Баткившчина се опита да подари на Савченко букет. Тя обаче отказа да приеме цветята.

Властите в Киев от своя страна пуснаха на свобода руските летци Евгений Ерофеев и Александър Александров. Те бяха осъдени за убийство в Украйна. Двамата пристигнаха в Русия на борда на самолета на стопанина на Кремъл Владимир Путин.

Президентите на двете страни коментираха събитието. Порошенко благодари на всички хора в Украйна и по света, които са помогнали за освобождаването на Савченко.

Руският колега на Порошенко, от своя страна, изрази надежда, че подобни хуманни действия ще допринесат за мирното урегулиране на конфликта.

Водещи новини

Още новини