Русия преосмисля миграционната си политика

Getty Images/Guliver
share

Миграционната криза в Европа, свързана с неконтролируемия бежански поток от Близкия изток, Северна Африка и Афганистан, налага държавното ръководство на Русия задълбочено да анализира и да коригира политиката си в тази сфера. Това заяви в четвъртък руският президент Владимир Путин на заседание на Съвета за сигурност, пише "Ведомости".

Според източник на вестника, близък до ръководството на Федералната миграционна служба (ФМС), самият факт, че темата се разглежда от Съвета за сигурност, показва, че заплахата за Русия наистина е огромна, особено тази откъм Средна Азия. А претенциите към системата за регулиране на миграцията са обосновани, както личи от проблема с бежанците от Украйна, с който ФМС не успя да се справи.

"Проблемът е, че няма отговорник за миграцията - въпросът е в ресора на много структури от МВР, Федералната служба за сигурност (ФСС) и ФМС, затова системата може да бъде преосмислена и преформатирана", заявява събеседникът на изданието.

Източници на "Ведомости", близки до ресорните структури, очакват до две години ФМС да бъде ликвидирана, а функциите й - поделени между МВР и ФСС, пише БТА.

Водещи новини

Още новини