Русия укрепва военната си инфраструктура от западните граници до Тихия океан

Getty Images/Guliver
share

Русия съобщи, че ще подсили въоръжените си сили от западните граници до Курилските острови. Изявлението бе направено на фона на продължаващото напрежение в отношенията й със Запада, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу заяви днес, че трябва да се даде отговор на разполагането на сили на НАТО близо до руските граници. Затова се планира формиране в Западния военен окръг на нови подразделения, включително на две нови дивизии.
За укрепване на военния потенциал разположените в западна Русия въоръжени сили ще получат 1100 нови оръжейни системи, включително летателни апарати, военни хеликоптери, танкове и бронирани коли.

Тази година в руския Далечен изток, на Курилските острови, ще бъдат разположени най-новите противокорабни ракетни системи Бал и Бастион, както и ново поколение дронове Елерон-3.

Москва и Токио водят териториален спор за Курилските острови, наричани в Япония Северни територии, припомня Ройтерс. Този спор е причина за обтегнатите отношения между двете страни от Втората световна война, когато съветската армия окупира четири острова в южната част на архипелага, и основна пречка за подписване на мирен договор между Русия и Япония.

Бастион е мобилна система за отбрана, снабдена с две противокорабни ракети с обсег до 300 километра. Такива системи бяха разположени и в Крим, който Русия анексира през 2014 г. Ракетите Бал имат подобен обсег. През октомври Шойгу обяви, че Русия ще построи военна база на Курилските острови, пише БТА.

Водещи новини

Още новини