Дмитрий Медведев: Москва ще отговори на ПРО с разумни действия

gettyimages
share

Действията, които Москва ще предприеме в отговор на разполагането на елементи от системата за противоракетна отбрана (ПРО), ще бъдат разумни и достатъчни, каза руският президент Дмитрий Медведев, предаде РИА Новости.

На среща с офицери държавният глава заяви: "Ще ни се наложи да вземе определени решения и те ще бъдат обнародвани в най-скоро време. Няма място за съмнение, че нашите действия ще бъдат разумни, реципрочни и няма да затворят врати за преговорите между Русия и партньорите от НАТО за европейската ПРО". Президентът на най-голямата по територия страна в света отбеляза, че системата, във вида предложен от Вашингтон, може да наруши равновесието на силите и това може да създаде определени проблеми за Русия.

На срещата Русия-НАТО преди една година в Лисабон страните се договориха за сътрудничество при изграждане на европейска ПРО. Москва смята, концепцията и архитектурата ЕвроПРО трябва да бъде изграждана на равноправна основа. Вашингтон твърдят, че системата не е насочена срещу Русия и нейния стратегически потенциал. Въпреки това от НАТО не дават писмени гаранции на Москва.

Водещи новини

Още новини