Борис Немцов получи посмъртно наградата "Жан Рей"

GettyImages
share

Наградата "Жан Рей", с която Алиансът на либерали и демократи за Европа (АЛДЕ) посмъртно отличи Борис Немцов, бе връчена днес в Брюксел на неговата дъщеря Жана Немцова.

Тя получи наградата от лидерът на парламентарната група на АЛДЕ Ги Верхофстад, който организира конференция в памет на застреляния преди година в центъра на Москва Борис Немцов, предаде ТАСС.

На церемонията по връчването на наградата Верхофстад каза, че Немцов е посветил целия си живот за процъфтяването и демократизирането на Русия.

В конференцията, състояла се в сградата на Европейския парламент, участваха председателят на руската партия "ПАРНАС" Михаил Касянов, неговият заместник Иля Яшин, опозиционният активист Алексей Навални (по видеовръзка), членове на партията "Яблоко" и други. Вечерта в Брюксел ще се състои концерт в памет на руския политик и яростен противник на Кремъл, с участието на руски и белгийски музиканти.

Жан Рей е белгийски либерал, оглавявал от 1967 до 1970 г. Комисията на Европейските общности (сега - Европейска комисия). Наградата на негово име е учредена през 2004 г. и се присъжда за заслуги в популяризирането на идеите на либералната демокрация, съобщи ТАСС.

Водещи новини

Още новини