Путин: Споразумението за Сирия е реална стъпка към спиране на кръвопролитието

Getty Images/Guliver
share

Споразумението между Русия и САЩ за прекратяване на огъня в Сирия е реална стъпка към спиране на кръвопролитието и може да стане пример за отговорни действия срещу тероризма, заяви днес руският президент Владимир Путин, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Руският президент каза, че е обсъдил темата по телефона с президента на САЩ Барак Обама и двамата са подкрепили спирането на бойните действия в Сирия. "Инициативата за разговора дойде от руска страна, но заинтересоваността безспорно бе взаимна", каза Путин.
Путин заяви в ефира на телевизия "Россия 1", че ситуациите в Сомалия, Ирак, Либия и Йемен са довели до едностранни действия в обслужване на конюнктурни интереси. "На този фон руско-американските договорености по прекратяването на огъня в Сирия, тяхната съвместна реализация в координация с всички страни, участващи в Международната група за подкрепа на Сирия, може да станат пример за отговорни, основаващи се на нормите на международното право и принципите на ООН, действия срещу терористичната заплаха", каза Путин.

Путин обеща Русия да направи всичко възможно за това Дамаск да спазва споразумението за спиране на огъня и допълни, че разчита САЩ да направят същото със своите съюзници и групи, които подкрепят, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Водещи новини

Още новини