Руснаците: Искаме планова икономика

gettyimages (архив)
share

Над половината руснаци искат икономиката на тяхната страна да е планова, предаде Интерфакс.

В социологическо проучване сред 1600 пълнолетни граждани на най-голямата по територия държава в света се посочва, че 52 процента от анкетираните предпочитат основният стопански фактор в страната да бъде държавата. Привържениците на икономиката, основана върху частната собственост и пазарните отношения, са два пъти по-малко (26%). Не са могли или не са поискали да отговорят 22 на сто от участниците в допитването.

Социолозите отбелязват, че броят на харесващите плановото стопанство руснаци се е увеличил. При подобно изследване преди четири години в полза на този модел са се обявили 22% от анкетираните. Привържениците на пазарната икономика през 2012 г. са били 46%.

Експертите констатират и увеличаване на феновете на съветската политическа система. Сега за завръщането съм еднопартийното управление се обявяват 37 на сто. Преди четири години процентът е бил 29. Расте и антипатията към демокрацията от западен тип. През четирите години между двете изследвания броят на противниците на демокрацията се е повишил от 11 на 29 на сто. Преди четири години сегашната политическа система е одобрена от е одобрена от 23% от анкитирлите срещу 20 през 2012.

В проучването от този януари 8 процента са отдали предпочитание към други политически системи, а 19 на сто от респондентните не са могли да отговорят.

Водещи новини

Още новини