Последният диктатор от ЕС демонстрира унгарската мека, но твърда позиция спрямо Русия

  • 18 февруари 2016 08:58

  • 163
  • 23
Последният диктатор от ЕС демонстрира унгарската мека, но твърда позиция спрямо Русия
© gettyimages (архив)

Москва и Будапеща потвърдиха, че ще продължат двустранното сътрудничество, пише "Независимая газета".

Вестникът отразява посещението на унгарския премиер Виктор Орбан в руската столица и вчерашните му преговори с президента Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 под заглавие "Последният "диктатор" от Европейския съюз пристигна в Русия". Унгария е сред малкото страни в ЕС, които, на фона на изострянето в отношенията между Запада и Русия, се стремят да запазят тесните си контакти с Москва и често критикува антируската политика на Брюксел. Орбан неспирно повтаря, че не е рационално Москва да бъде изключвана от европейското пространство, напомня изданието.

Точно преди година унгарският премиер топло посрещна в Будапеща Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 и доста си изпати от европейски колеги, които искаха максимално да изолират руския лидер. И ЕС не бе зарадван от поредния реверанс на Орбан към Кремъл, коментира всекидневникът ответната визита на унгарския държавник. Москва и Будапеща продължават работата по двустранни сделки. Вчера "Газпром" продължи договора за доставка на руски газ в Унгария до края на 2019 г., а унгарски фирми може да участват в строежа на някои обекти за световното футболно първенство в Русия през 2018 г., отбелязва "Независимая газета".

"Ако тези проекти не влизат в противоречие с антируските санкции, ще бъдат осъществени. Но ако органите на ЕС открият нарушения на санкционния режим, ще е трудно да бъдат реализирани руско-унгарските планове", цитира вестникът московския европеист Владислав Белов. Ще се проверява всеки проект поотделно и може да бъдат намерени противоречия с режима на санкции. Тогава в най-лошия случай руско-унгарските проекти ще бъдат спрени, а в най-добрия ще се намерят заобиколни пътища, прогнозира експертът.

Русия влиза в тройката основни износни пазари на Унгария извън ЕС, но миналата година двустранният стокообмен спадна с 40 на сто, посочва "Росийская газета". Путин обясни този спад с конюнктурни фактори - нестабилните валутни курсове и цени на горивата, а също и с антируските санкции. Двамата лидери обаче са убедени, че двустранната търговия ще може отново да тръгне нагоре. Още повече че и днес се работи по мащабни проекти във високотехнологични отрасли като фармацията, изтъква московският официоз.

Западните партньори обвиняват президента Путин, че се опитва да разцепи Европа, използвайки болезнената тема за имигрантите, а в Москва идва вече втори европейски политик, готов да я "разпали", пише "Лента" за визитата на Орбан и неотдавнашното посещение в Русия на баварския премиер Хорст Зеехофер. Орбан настоятелно зове колегите си да проявяват здрав разум, но в Москва се отдаде на емоции. Вместо да обсъжда икономическите въпроси, на които смяташе да акцентира, той описа в дълга тирада колко жестоко греши ЕС, като пуска да влязат "безконтролни тълпи от мигранти", пояснява мрежовото издание.

Виктор Орбан е политик с противоречива репутация; мнозина колеги странят от него и го упрекват в авторитарни маниери. От година оградите по унгарската граница се издигат все по-високо и претенциите към него станаха още повече - той открито се възмущава от миграционната политика на ЕС и приканва да се строят още повече огради за ограничаване на мигрантския приток. Според него, Европа днес е слаба и не й достига воля да се защити - с имигрантите идват и терористи, унгарците бранят своята етническа и религиозна идентичност, а европейците ги упрекват в средновековно мислене, добавя "Лента".

Изданието "Комерсант" цитира думи на Путин след срещата, че Русия гледа със симпатия на унгарската позиция. Не е никаква тайна, че унгарският премиер все се опитва да се отклони от генералната линия на ЕС. Но както сам признава, го прави предпазливо, коментира всекидневникът демонстрираната от госта "мека, но твърда позиция спрямо Русия". Орбан заявил: "Убеден съм, че Русия не е враг на Унгария, а партньор на Унгария". "Т. е. не е враг, но не е и приятел", обяснява "Комерсант". Жалко, че дори хората с открито добро отношение към Русия се налага сега да крият това отношение или, щом го признаят, да добавят толкова уговорки, че по-добре хич да не бяха започвали, коментира вестникът.

По думите на Орбан, Унгария остава лоялна членка на Евросъюза и по въпроса за вдигането на антируските санкции е принудена да споделя общата позиция, пише "Московский комсомолец". Гостът обаче "обнадеждил" Путин, че нагласите в Европа се менят и в средата на тази година няма да има възможност за автоматично удължаване на санкциите. "Орбан напомни, че икономиката на Европа бездруго расте твърде бавно. А отказът от сътрудничество с Русия може да стане "динамит", който да взриви нейното устойчиво развитие", информира изданието.

"Унгария подчертава своята лоялност към ЕС, но се надява на Русия", обобщава "Взгляд".

Последвайте канала на

БТА
163 23

Свързани новини

Коментари 23

Добави коментар

2017.02.16 | 11:27

23
хомо соросоидалис против Дясна Европа

2017.02.16 | 11:27

21
мургав, кривонос и мрази християндемокрацията, що е то?

2017.02.16 | 11:27

22
KOSTOV

2017.02.16 | 11:27

20
Вова и Орбан - Вечна Дружба

2017.02.16 | 11:27

19
НЕ ПОСЛЕД ДИКТАТОР, А ЕДИНСТВЕНИЯТ ЛИДЕР ОТ ЕС. ВСИЧКО ДРУГО СА МЕКОТЕЛИ
Свободен Глас

2017.02.16 | 11:27

17
Респект към тези Президенти,които мислят за държавите си!

2017.02.16 | 11:27

18
КАКЪВТО НАШИЯТ НЕ Е
Коста

2016.02.26 | 08:28

15
Не им харесва на ЕС комунягите и социалисти, десният Орбан. Особено когато не се подчинява на зад-окенаската Воля!

2016.02.26 | 08:28

16
Какви комуняги, какви социалисти, всичко е капитализъм.
айде бе

2016.02.26 | 08:27

14
И защо да е диктатор? Защото защитава страната и народа си от посегателства ли? Ами какви са тогава тия дето посегателстват, те либерали и демократи ли са?
Любител

2016.02.26 | 08:26

13
"мека, но твърда позиция".Това дървеното желязо е голяма работе, ще знаеш.Можеш да напишеш и книга със сто страници, без да кажеш нещо.И това го има в дипломацията.

2016.02.26 | 08:26

12
ДИКТАТОР хахаххахахаха мене само ме кефи как народа е все така прост и лесен за манипулация.Моите деца ще се учат наи вече да стрелят и да убиват.От другите простотии изглежда смисъл няма.Не сте мръднали и сантиметър.

2016.02.25 | 20:09

11
ЗА КОМУНЯГИТЕ, ДЯСНОТО Е ВИНАГИ ДИКТАТУРА, САМО КОМУНИЗМА Е РАЙ. ЗАЩО НЕ ОТИВАТ ПРИ СТАЛИН, А СЕДЯТ В ЗАПАДА?

2016.02.25 | 17:47

3
Айде ти иди при Хитлер ,пък после ,ще видим !

Добави коментар

Водещи новини