Украйна временно спира да избива кучета заради Евро 2012

share

Украйна отстъпи пред натиска на западните организации за защита на животните и призова за край на убийствата на бездомни кучета в навечерието на Европейското първенство по футбол през 2012 г., което ще се състои в бившата съветска република и Полша, предаде "АП".

Украинското министерство на околната среда поиска от всички кметове да изградят приюти за бездомните животни.

Хиляди улични кучета са избити в Украйна през последната година, като в много случаи те са били отровени или инжектирани със забранени вещества в опит да се прочистят улиците преди да пристигнат туристите за първенството догодина, пише dnevnik.bg.

В украинските медии се появиха и съобщения, че по поръчение на общините бездомни кучета и котки са били хвърляни живи в подвижни пещи. Бруталната мярка разгневи местни и чуждестранни организации за защита на животните.

"Днес се обръщам публично към всички градски кметове: Нека сложим край на смъртта на тези нещастни бездомни животни за половин година и заедно да построим приюти", призова министърът на околната среда Микола Злочевски на заседание на кабинета в сряда. Той направи това изявление, след като се срещна с представители на британската организация Naturewatch, която се бори с жестокостта срещу животните в Украйна.

"Това е една фантастична победа за Украйна, нейните граждани и нейните животни", коментира председателят на Naturewatch Джон Руейн.

Не е ясно как точно ще се наложи забраната за избиване на животни. В Украйна има голяма популация от бездомни кучета, като в някои големи градове те са десетки хиляди, а изграждането на приюти за тях ще отнеме месеци.

Говорител на министерството на околната среда заяви, че правителството ще въведе законови и други промени, за да направи забраната законовообвързваща и заяви, че кметовете, които не я спазят, ще бъдат наказани. Министерството изяви желание да помогне за изграждането на приютите.

Кучетата, за които няма място в приютите, ще бъдат стерилизирани и освободени, но финансирането на тази мярка ще бъде трудно за украинската икономика, която разчита на чуждестранни заеми.

Изявлението на министъра подсказва, че шестмесечната забрана за избиване на кучетата е само временна мярка, целяща да спре критиките преди Евро 2012. Не е ясно дали тя ще остане в сила и след шампионата.

Водещи новини

Още новини