Киев: Русия носи отговорност за възстановяването в Източна Украйна

Булфото (архив)
share

Политическото регулиране на конфликта в Източна Украйна е възможно само при създаването на необходимите условия за сигурност, каза в интервю за БТА украинският посланик Микола Балтажи.

Произвеждането на местни избори в Донбас под дулата на автоматите на терористите, както това вече се случи по време на "референдумите", ще бъде изключително далече от изборната демокрация, посочи той. Нашата позиция е ясна - пълното и задължително верифицирано от страна на Организацията за сътрудничество и согуроност в Европа изпълнение на Минските споразумения от Русия е предпоставка за започване на политически процес, заяви посланикът.

Очакваме, че през 2016 г. Украйна ще бъде включена в списъка със страни, на чиито граждани не са им нужни визи за краткосрочни пътувания в страните от Шенгенската зона, добави посланик Балтажи. През декември миналата година Еврокомисията констатира, че критериите от втората фаза от Плана за действие са били изпълнени и препоръча на страните-членки и на Европейския парламент да въведат безвизов режим за украински граждани, припомни той.

Водещи новини

Още новини