Двустранната среща между Путин и Ердоган пропадна

Getty Images/Guliver
share

Двустранната среща между руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп Таип Ердоган, която бе планирана за 15 декември в Санкт Петербург, няма да се състои, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

Срещата беше договорена по време на среща им в Турция на върха на Г-20 миналия месец, преди свалянето на руския военен самолет от Анкара близо до границата със Сирия. „Няма да се състои, не е планирана”, заяви Песков, в отговор на журналисти.

Напрежението между двете страни се изостри след свалянето на самолета на 24 ноември. Този ход бе определен от руския президент Владимир Путин като „нож в гърба”, припомня БТВ. По-късно Москва наложи икономически санкции на Турция, а Путин нареди на руските въоръжени сили да „свалят всичко”, което застрашава руските войски или инфраструктура в Сирия.

За утре в България е планирано посещение на турския премиер Ахмет Давутоглу. След визитата у нас той заминава за Брюксел, където на 17 декември Турция и ЕС трябва да отворят глава за икономиката и паричната политика в преговорите за присъединяване на страната към общността.

Водещи новини

Още новини