Американският военен министър: Руски крилати ракети са паднали в Иран

Getty Images/Guliver
share

САЩ имат индикации, че наистина четири руски крилати ракети са паднали в Иран, а не в Сирия, което подсказва, че е имало неизправност. Това заяви министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър на обща пресконференция в Лондон с британския си колега Майкъл Фалън, предаде Асошиейтед прес.

Това е първият публичен коментар от представител на САЩ за дефектиралите ракети. Засега не се знае дали ракетите, изстреляни от руски кораби в Каспийско море, са нанесли поражения на иранска територия.

Руското правителство и контролираните от държавата ирански медии отрекоха съобщението и обвиниха САЩ в разпространяване на лъжи.

Използването на крилати ракети от Русия подхрани опасенията от евентуални инциденти в небето над Сирия и подчерта необходимостта Москва да се съгласи на някои процедури за безопасност, предложени от САЩ, посочва АП. Картър даде да се разбере, че водената от САЩ коалиция няма да се съгласи да сътрудничи с Русия в битката с Ислямска държава и че не е възможно никакво сътрудничество, докато Москва се прицелва в други мишени. САЩ ограничават контактите с Русия до основни, технически разговори за гарантиране на безопасни полети над Сирия. "И толкова", подчерта Картър, предизвиквайки протести от руските лидери, които искат по-задълбочени разговори.

В Лондон Картър съобщи, че президентът на САЩ Барак Обама ще обяви по-късно днес промени в досегашната програма на Пентагона за обучение на нова сила от умерени сирийски бунтовници. Усилията сега ще бъдат пренасочени към въоръжаване и подкрепа на утвърдени бунтовнически групи, които вече се сражават с "Ислямска държава" в Сирия, пише БТА.

Посещението на Картър в Лондон е последната спирка на едноседмичния му престой в Европа за срещи с колегите му в Мадрид и Рим и участие в срещата на министрите на отбраната на страните в НАТО.

Водещи новини

Още новини