Какво е обсъждал Путин с арабски принцове в Сочи, гадаят експерти на руско издание

  • 12 октомври 2015 09:00

  • 4953
  • 3
Какво е обсъждал Путин с арабски принцове в Сочи, гадаят експерти на руско издание
© Getty Images/Guliver

Откакто е започнала сирийската операция на Русия, президентът Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 се срещна за пръв път с престолонаследника на Абу Даби и с министъра на отбраната на Саудитска Арабия, отбелязва "РБК дейли". Експерти на вестника обясняват, че арабските монархии се стремят да маркират кого подкрепят в Сирия и да разберат действията на Русия.

На 11 октомври Путин разговаря в Сочи с престолонаследника на Абу Даби, зам.-върховен главнокомандващ въоръжените сили на ОАЕ Мохамед ал Нахаян и с министъра на отбраната на Саудитска Арабия принц Мохамед ибн Салман. Обсъдени бяха сигурността в Близкия изток и конфликтът в Сирия, съобщиха агенциите.

Според Зеев Ханин, главен експерт в израелското министерство по интеграцията на имигрантите, Москва е заявила "конкретния си интерес в Сирия - да се запази режимът на президента Башар Асад, със самия Асад или без него, но срещу някакви условия в своя полза", пише БТА.

Всички страни, включени по някакъв начин в уреждането на кризата, вече са готови да приемат руските войски като играч в региона. Сега тези държави, включително Саудитска Арабия, се стремят да договорят известни рамки - готови са да предоставят на Москва свобода на действията, но само докато те не променят съществено формирания баланс на интереси. Тъкмо за допустимите рамки на действията в Сирия са разговаряли Путин и саудитският принц, смята израелският аналитик, цитиран от вестника и Би Би Си.

Мохамед ибн Салман пристигна в Русия, за да убеди Путин да спре бомбардировките над позициите на умерените опозиционери в Сирия, заявява руският политолог Александър Шумилин. "Путин казва, че в Сирия няма никаква умерена опозиция. Принцът иска лично да му обясни кой трябва да бъде смятан за умерена опозиция, кого и защо подпомага Саудитска Арабия и каква ще е помощта й занапред", твърди експертът. Докато страните не се разберат по този въпрос, напредък не може да има, добавя колегата му Ханин.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4953 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.10.19 | 11:50

3
Путин е прав .Няма никаква умерена опозиция .Умерената опоциция са само в главите на саудитска арабия ,на щатите на турците на французите на катарците и др. които искат да свалят Асад ,.А в същност умерената опозиция е олицетворение на ислямската държава ,ислямисти ,террористи срещу които Путин се бори .

2015.10.19 | 11:49

2
Умерената опозиция реже глави от ляво на дясно и САЩ ги поддържат , а ИДИЛ са по - лоши , защото режат главите от дясно на ляво !

2015.10.19 | 11:49

1
Умерена опозиция ,ама друг път !Умерени са убийствата на на цивилни граждани ,вместо да отрежат 10 глави ,режат 9 ! Ей ,това е им умереното !

Добави коментар

Водещи новини