След сделката за Иран Русия не вижда причини да продължава програмата за ПРО на САЩ

Gettyimages/Gulliver
share

След сделката за Иран Русия не вижда причини да продължава програмата за противоракетна отбрана на САЩ. Това заяви днес зам.-министърът на външните работи Сергей Рябков, предаде ТАСС, цитирани от БТА.

"Не виждаме защо тя трябва да продължава, още повече с толкова ускорено темпо и явна проекция към руския потенциал", изтъкна той.
САЩ изкуствено нагаждат аргументи, с които да обосноват "взетото с други мотиви решение да продължат и да ускоряват темповете в създаването на система за ЕвроПРО", каза дипломатът.

Щатите се опитват да представят според него в разширен смисъл коментарите на президента Барак Обама от 2009 г., че система за ПРО е необходима във връзка със заплахата от балистични ракети.

"За Руската федерация е немислима ситуация с употреба на балистични ракети със среден обсег срещу цели в Европа. Това могат да сторят само терористи, които по дефиниция не могат да се сдобият с такива оръжия и да ги управляват. Изключвам възможността от правителствени решения по този сценарий", добави Рябков.

Водещи новини

Още новини