Русия увеличава ядрения си арсенал срещу US-ракетите на Острова

gettyimages
share

Русия може да увеличи арсенала си от атомно оръжие, ако САЩ разположат ракети с ядрени бойни глави във Великобритания, предаде РИА Новости.

Заместник-председателят на комисията по отбрана на Съвета на федерацията (горната камара на парламента в Москва) Евгений Серебреников заяви, че страната му ще отговори на плановете на Вашингтон.

Външният министър на Обединеното кралство Филип Хамънд днес заяви, че западноевропейската държава не изключва възможността да разположи американски ракети със среден обсег на действие. Той пред Би Би Си отбеляза, че Великобритания ще се въздържа от "ненужни провокации" по отношение на Русия.

Серебреников подчерта, че редица някои американски лидери правят необмислен стъпки и техните действия не могат да бъдат предвидени такива действия не могат да бъдат обяснени по рационален начин. "Ето защо не искам да бъдем въвлечени в поредната надпревара във въоръжаването. Русия обаче ще отговори и на тази провокация по адекватен начин", категоричен бе той.

По думите на парламентариста може да става дума за увеличаването на ядрения арсенал, засилването на военното присъствие на западните и северните граници, като и разработване на нови видове ракети, които ще бъдат по-трудно уловими от техниката на НАТО.

Говорителят на руския президент Владимир Путин – Дмитрий Песков също коментира идеята за американските ракети на Острова. "Думите на Лондон и предложенията на САЩ не допринасят към укрепването на взаимното доверие", заяви чиновникът от Кремъл.

Водещи новини

Още новини