Украйна преименува градове и улици, свързани с комунизма

share

Украйна може да преименува 25 града и много други селища във връзка с нов закон, влязъл в сила от 9 април. Той осъжда комунизма и нацизма, като забранява да бъдат пропагандирани и публично да се използват техни символи, съобщава БТА.

Процедурата може да струва около 5 млрд. гривни (213,2 млн. евро).

Най-много селища с „комунистически“ имена има в Източна Украйна, посочва ТАСС, като дава за пример Днепродзержинск, Молодогвардейск, Красноармейск и „кажи-речи половината от Донецка и Луганска област“, управлявани от проруски сепаратисти. В списъка са още Дзержинск, Свердловск, Луначарское, Цюрупинск, Иличовск, Торез, Телманово и др., наречени с имената на съветски и чуждестранни комунистически дейци.

На прицела на властите са всички селища, чието име включва думата „красный“ (червен) – Краснодон, Красний Партизан, Красний Луч и др. Предстои да бъдат сменени също названията на улици и площади в украинските градове.

По данни от официалната статистика в Украйна има около 30 хил. селища, в които задължително една от улиците е била наречена „Ленин“. В Днепропетровск например се очаква да бъдат преименувани 76 улици, чиито названия са свързани по един или друг начин със съветския режим.

Водещи новини

Още новини