Медведев: Трябват ни 25 милиарда рубли за автомобилостроене

Getty Images/Guliver
share

Руското министерство на промишлеността и търговията поиска допълнителна помощ от държавата за автомобилостроенето на обща стойност близо 25 милиарда рубли (около 400 милиона евро). Това заяви премиерът Дмитрий Медведев, цитиран от БТА.

"На първо място става въпрос за субсидиране на лихвите по кредитите за закупуване на автомобили и за намаляване на стойността на лизинга", уточни Медведев на съвещание за осигуряване на стабилно развитие на автомобилната промишленост в Горки. Премиерът допълни, че се предлага да бъдат закупени допълнително за нуждите на федералните структури товарни автомобили, коли за търговски цели и специална техника.

Медведев изтъкна също така, че положението в автомобилната промишленост не се е подобрило, а е станало по-тежко. Коментарът му идва, след като германският концерн „Фолксваген” обяви, че ще освободи част от служителите си в завода в Калуга.

През миналата седмица пък „Дженеръл мотърс” обяви, че изтегля изцяло „Опел” от руския пазар и спира производството в страната. Наличните автомобили ще се разпродават от дилърите с 25 на сто отстъпка.

Причина за изтеглянето на големите западни компании е лошата икономическа обстановка в Русия, която е обект на международни санкции.

Водещи новини

Още новини