Киев: Ще си върнем Крим!

gettyimages
share

Украйна ще си върне Кримския полуостров, заяви президентът на източноевропейската страна Петро Порошенко, предаде Интерфакс.

Днес държавният глава разпространи обръщение до съгражданите си. "Украинската държава ще си върне контрола над временно окупирания черноморски полуостров. Не казвам, че това ще стане бързо и лесно, но това ще стане. Ние ще изградим нов Крим, където ще се спазват правата на всички жители, без оглед на тяхната народност, език и/или религия", се посочва в документа, публикуван по повод първата годишнина от началото на бунтовете на проруските сепаратисти срещу смяната на властта в Киев.

Порошенко определи действията на отцепниците и признатия само от Москва референдум за присъединяване на Крим към Русия от 16 март 2014 г. като цинични. Той бе категоричен, че държавата му никога няма да се откаже от правото си върху полуострова на черноморското крайбрежие. "По този въпрос ние имаме вътрешен консенсус и международна подкрепа", се допълва в документа.

Бившият украински президент Виктор Янукович бе принуден да избяга от родината си след няколкомесечни протести. Идването на новата власт в Киев бе посрещнато на нож от голяма част от говорещите руски украински граждани, които организираха допитването в Крим, създадоха непризнатите Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР) в Източна Украйна и започнаха военни действия срещу частите на Киев.

Прекратяването на огъня бе договорено след инфарктни преговори на 11 и 12 февруари 2015 г. в Минск. Примирието, което трябваше да влезе в сила на 15 февруари, бе резултат от разговори между Порошенко, президентите на Франция и Русия – Франсоа Оланд и Владимир Путин, и германския канцлер Ангела Меркел.

Въпреки споразуменията, постигнати в столицата на Беларус, боевете продължиха още няколко дни. Днес лидер на ЛНР заяви пред РИА Новости заяви, че през нощта договореностите са били, като цяло, спазвани. Ние си изтегляме тежките въоръжения от зоната на конфликта, каза Владислав Денейго. Той обаче отказа да коментира изказване на командир на частите под командването на Порошенко. Анатолий Стелмах бе заявил, че ще украинската армия ще започне изтегляне на тежкото въоръжение след като пълното прекратяване на огъня.

Президентът на Кримската република в рамките на Русия - Сергей Аксьонов също коментира годишната. "Ще предам Порошенко на военен трибунал", заяви Аксьонов, предаде Газета.ру.

Водещи новини

Още новини