Русия: Имаме право да искаме връщането на украинския заем предсрочно

gettyimages
share

Москва има право да поиска от Киев да върне заема от декември 2013 г. в размер на 3 млрд. долара предсрочно, каза руският премиер Дмитрий Медведев, предаде РИА Новости.

Министър-председателят на най-голямата по територия държава в света заяви, че Украйна е нарушила едно от условията за предоставянето на кредита. "Държавният дефицит на източноевропейската страна е надвишил 60 процента от брутния вътрешен продукт. Точно заради това ние сме в правото си да искаме от властите в Киев да започнат да ни връщат парите", каза той.

Медведев допълни, че в украинския бюджет също така не е заложено и изплащането на заема. В същото време той подчерта как правителството в Киев начело с Арсений Яценюк е предвидило погасяване на задължения към други чужди партньори.

Русия даде заем на Украйна след като през ноември 2013 г. тогавашният премиер на страната Николай Азаров отказа да подпише споразумение за асоцииране с ЕС. След месеци протести той, бившият президент Виктор Янукович и още няколко ключови фигури избягаха в Русия.

Водещи новини

Още новини