Путин: Русия не е хомофобска страна

gettyimages
share

Русия не е хомофобска страна, а такава, която предпочита традиционното здраво семейство, каза президентът й Владимир Путин, цитиран от АФП.

Според държавния глава в страната няма проблем с правата на сексуалните малцинства, както се опитват да представят нещата някои други страни. В Русия признават и не накърняват правата на хората с нетрадиционна сексуална ориентация, подчерта Путин на среща с правозащитници и омбудсмани. При това, според него незаслужени критики срещу Русия идват от страни, където такива хора са подложени на наказателно преследване по законов път, като например САЩ, където в някои щати е била предвидена наказателна отговорност за хомосексуализъм, макар че съдът е спрял действието на такъв закон.

Путин поясни, че в Русия става дума само за защита на децата от пропагандиране на нетрадиционна сексуална ориентация. "Общество, което не може да защити децата си, няма бъдеще", подчерта президентът, цитиран от ТАСС. "Традиционното семейство, здравата нация - това е нашият стратегически избор", изтъкна Путин и каза, че това не противоречи на спазването на правата на хората с нетрадиционна сексуална ориентация.

Водещи новини

Още новини