Русия: Има опасност от нова война

gettyimages
share

Американските ни приятели режат клона, на който седят, каза Владимир Путин, предаде ТАСС.

С тези думи руският президент коментира наложените от администрацията на американски държавен глава Барак Обама ограничения на Русия върху търговията заради намесата на Москва в украинската криза. "Политически мотивираните санкции само засилиха тенденциите към избягването на зависимостта от долара", каза ръководителят на най-голямата по територия държава в света. Той обвини Вашингтон, че търси нов враг. "На Америка й е все едно кой ще заеме ролята на СССР като враг в нова Студена война. Дали това ще бъде Иран, който се стреми към развитие на атомна енергия, Китай, който е най-голямата световна икономика, или Русия – ядрена суперсила", продължи той. По думите му отново се виждат опити светът да бъде разделен по принципа на обединение срещу общ враг.

Путин заяви, че вероятността от въоръжени конфликти с участието на великите сили става все по-голяма. Той отново настоя за провеждане на преговори по намаляването на атомното оръжие по света.

"Ние не обръщаме гръб на Европа, но ще обръщаме повече внимание към Азия", допълни Путин и припомни, че по-голямата част от територията на страната му се намира в Азия.

Водещи новини

Още новини