Украйна възобновява преговорите за присъединяване към НАТО

Getty Images/Guliver
share

Украйна ще възобнови процеса на присъединяване към НАТО в отговор на руската агресия, обяви премиерът Яценюк, цитиран от БТА. По-рано днес представител на ООН, отговарящ за човешките права съобщи, че близо 2600 души са убити в конфликта в Източна Украйна.

Заплахата в Украйна да бъдат изпратени руски войски, за която алармира на 28 август украинският президент Петро Порошенко, може изненадващо да му донесе ползи с оглед очерталия се в Киев трети Майдан и исканията за импийчмънт на държавния глава.

Вече втори ден в Киев продължават протести. На 27 август активистите пред офиса на президента  Петро Порошенко изразяваха недоволство от липсата на подкрепления за украинската армия край Иловайск. На 28 август обаче то прерасна в искания за оставка на Порошенко и смяна на всички командващи на силовата операция в източните региони. "Известия" научи това от специалната наблюдателска мисия на ОССЕ в Украйна.

Демонстрантите настояват военачалниците от Генщаба сами да отпътуват на изток - стига вече са затривали войниците, оставяйки ги без подкрепа в битките с опълчението. Порошенко прави такива изявления (за заплаха от страна на Русия), за да се оневини, да оправдае непрофесионалните действия на украинската армия - казва Валерий Шнякин от комисията по отбрана в Съвета на федерацията.

На 28 август активисти официално решиха да обявят нова протестна акция, наречена условно "Майдан-3". Нажежена е и обстановката в много други украински градове.

Украинският лидер иска да привлече вниманието на западните си партньори, главно на САЩ, към факта, че Киев няма достатъчно собствени сили, за да се справи с опълченците. По думите на експерта, основна цел на Киев днес е да вкара САЩ и Русия в директен сблъсък на интереси, за да принуди Москва да спре хуманитарната помощ за жителите на Донбас.

В същото време руският външен министър Сергей Лавров нарече "спекулации" твърденията, че руски войски се сражават в Източна Украйна. "Различни спекулации чуваме не за пръв път, обаче нито веднъж не са ни представили факти", заяви на пресконференция Лавров. Вчера Москва уведоми Киев с втора нота за намерението си да изпрати в Югоизточна Украйна нова пратка хуманитарна помощ.

Взети са под внимание предложенията на украинците, които вече дадоха принципно съгласие и представиха "съображения за логистиката на втория конвой, съобщи първият дипломат на Русия. "Имаме общо разбиране как да пратим този втори конвой така, че и сигурността да се гарантира, и товарите да бъдат доставени", каза Лавров.

Единственият начин да бъдат спасени мирните хора в Украйна е бойците на силовите структури да бъдат изтласкани от позициите, откъдето обстрелват градове, заяви той. Така правят според руския министър "опълченците" - проруските сепаратисти в Източна Украйна. "Когато воюваш за къщите си, за близките си хора, за жените, за децата, значи твоето дело е право и ще победиш", подчерта Лавров.

Водещи новини

Още новини