Путин даде старт на петролните сондажи в Карско море

Getty Images/Guliver
share

Въпреки политическата конюнктура чуждестранните и руските компании се ръководят от прагматизма и здравия смисъл, когато става дума за сътрудничество. Това заяви днес президентът на Русия Владимир Путин във видео връзка на церемонията по случай началото на сондажните работи на петролната платформа "Уест Алфа" (West Alpha) в Карско море, предаде ИТАР-ТАСС.

Проучвателните сондажи на най-северния петролен кладенец в Русия, наречен "Университетская-1", са съвместен проект на "Роснефт" и "ЕксънМобил Русия". На церемонията присъстваха ръководителите на двете компании Игор Сечин и Глен Уолър. "Бизнесът, в това число големите родни и чуждестранни компании, прекрасно разбират необходимостта от коопериране.

Въпреки трудностите в днешната текуща политическа конюнктура, така или иначе, прагматизмът, здравият смисъл все пак вземат връх и това е много радващо", каза Путин. По думите му международното коопериране в бизнеса е "истински отговорният, истински деловият подход; и само той може да бъде продуктивен".

Владимир Путин отбеляза, че "ЕксънМобил" е отдавнашен партньор на Русия, която много цени това сътрудничество. Платформата "Уест Алфа" ще разработва кладенеца в открито море в периода август-октомври, когато няма ледове, посочва ИТАР-ТАСС.

Отразявайки днешното събитие, агенция Ройтерс отбелязва, че въпреки санкциите на САЩ срещу "Роснефт" американският петролен гигант "ЕксънМобил" е започнал сондажи в Арктика в сътрудничество с тази руска компания. Агенцията също цитира изявлението на Путин, направено от Сочи, че в наши дни "търговският успех се определя от ефективното международно сътрудничество".

Карско море е крайбрежно море в Северния ледовит океан. На запад от него, отвъд остров Нова земя, е Баренцево море, а на изток архипелагът Северна земя го отделя от море Лаптеви, отбелязва БТА.

Водещи новини

Още новини