Русия: Ще упражним влияние върху бойците в Източна Украйна (обновена)

gettyimages
share

Русия ще направи всичко възможно международните инспектори, разследващи падането на самолета в Източна Украйна, да не бъдат възпрепятствани, каза Владимир Путин, предаде Би Би Си.

"Призовават ни да окажем въздействие върху опълченците в Източна Украйна и ние ще направим всичко възможно да направим това", заяви държавният глава на най-голямата по територия страна в света, след заседание на Съвета за национална сигурност в Москва.

Путин също призова украинския президент Петро Порошенко и премиерът на източноевропейската страна Арсений Яценюк да спазват елементарни правила на поведение и да прекрати военните действия поне, докато тече разследването на смъртта на 298-те души след свалянето на пътническия боинг на малайзийските авиолинии.

"Русия, слава Богу, не е член на нито един алианс. Това в голяма степен е гаранция за нашата независимост. Всяка една държава, която участва в един или друг съюз, веднага губи част от своя суверенитет и членството в блок невинаги отразява националните интереси. Дали някоя държава ще влезе или не в съюз е нейно решение", допълни още стопанинът на Кремъл.

Путин коментира и засилването на военното присъствие на НАТО в Централна и Източна Европа. По този повод той заяви: Ние ще дадем адекватен и реципрочен отговор на действията на Алианса. Русия няма да стои със скръстени ръце, докато НАТО в същото време изгражда система за противоракетна отбрана.

Руският президент допълни, че срещу радикализма може да води борба и без да се стига до радикални мерки. Той също подчерта, че срещу страната му се говори с езика на ултиматумите и санкциите, като в в същото време Москва винаги е спазвала, спазва и ще спазва международното право.

Водещи новини

Още новини