Путин заклейми новите санкции на САЩ срещу Русия

Getty Images/Guliver
share

Президентът Владимир Путин заяви, че новите санкции на САЩ срещу Русия ще засегнат не само руските, но и американски фирми  и ще влошат двустранните отношения, предаде АП.

В излъчено днес по телевизията изявление Путин каза, че санкциите "вкарват в ъгъла" отношенията между Москва и Вашингтон, а също, че вредят на "дългосрочните интереси на правителството и народа на САЩ". Той предупреди, че новите мерки ще имат обратен ефект върху работата на американските компании в Русия.

Изявлението на руския държавен глава дойде часове след като президентът Барак Обама обяви нов пакет строги санкции срещу две водещи руски енергийни компании, две финансови институции, осем оръжейни фирми и четири физически лице. Засиленият икономически натиск на Белия дом върху Кремъл цели да спомогне за прекратяване на бунта в Източна Украйна, който според мнозина е  подкрепян от Москва, отбелязва АП.

Най-значимите компании в новия "черен списък" на САЩ са "Роснефт" и най-големият независим газов производител в Русия  "Новатек". Днес следобед руският борсов индекс ММВБ (MICEX) спадна с 2,9 пункта, а акциите на "Роснефт" и "Новатек"  претърпяха сериозен срив, посочи АП.

В изявлението на Путин, който понастоящем е в Латинска Америка, не се споменават обявените снощи санкции от Европейския съюз срещу Русия също заради кризата в Украйна. Но външното министерство в Москва ги заклейми и обвини Европа, че се поддава на натиска на САЩ.

Водещи новини

Още новини