Украйна: Обир за $1,26 млн., стрелба, рокади във властта и дипломация

gettyimages
share

Около 40 въоръжени лица извършиха грабеж на банка в източния украински град Донецк, собственост на издирвания от Русия олигарх Игор Коломойски, предаде УНИАН.

Сумата, която престъпниците са отмъкнали е равна на $1,26 млн., а парите са били преведени от правителството на Арсений Яценюк в Киев и предназначени за изплащане на пенсии и заплати на работещите в бюджетната сфера. Собственикът на трезора живее в Швейцария и е обявен да издирване от Следствения комитет в Москва по обвинения в извършването на военни престъпления и отвличане на хора.

Днес от Съвета за национална сигурност на Украйна съобщиха за извършени обстрели срещу 18 поста на проруските сепаратисти в източната част на страната. Представител на силовото ведомство посочи, че отцепниците са дали жертви, но не уточни броя на загиналите.

Украинският парламент избра предложения от президента на страната Петро Порошенко военен министър. В първата си изява Валерий Хелетей, който смени уволнения Михайло Ковал, заяви: Убеден съм, че с ваша помощ Украйна ще победи и нашата армия ще влезе триумфално в Севастопол.

Жителите на Крим и на черноморския град Севастопол след референдум на 16 март 2014 г. се отделиха от Украйна и се присъединиха към Русия. Непризнатата от световната общественост промяна на границите задълбочи кризата в Украйна и изправи на крака световната дипломация.

Темата за насилието в източноевропейската страна присъства и в проведения в четвъртък разговор между президента на Русия Владимир Путин, френския му колега Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел. Трима държавници са изразили съгласие подписаната вчера от дипломатите на Москва, Париж, Берлин и Киев декларация да бъде приложена на практика.

Водещи новини

Още новини