Украйна: Прекратяваме огъня (обновена)

share

Украинският президент Петро Порошенко обяви едностранно прекратяване на огъня в Източна Украйна, предаде Интерфакс.

Думите на държавния глава дойдоха малко след като говорител на руския президент Владимир Путин съобщи, че двамата политици са обсъждали края на насилието в Украйна. Порошенко обяви, че спирането на военните действия е временно и е даден толеранс на проруските сепаратисти да се разоръжат. Той не уточни в какви срокове отцепниците трябва да сложат оръжие. От непризната Донецка народна република обявиха, че не приемат предложението. "Ние не вярваме на Порошенко", заяви съпредседателят на правителството Мирослав Руденко. Според него планът на Порошенко е военна хитрост. подобно по смисъл изявление направиха и сепаратистите в източния град Луганск.

Според последните данни в боевете за изминалото денонощие между сепаратистите и армията на правителството на Арсений Яценюк са убити най-малко 30 души.

В същото време руското следствие обяви за издирване министъра на вътрешните работи Арсен Аваков и губернатора на Днепропетровска област Генадий Коломойски. На двамата са повдигнати обвинения в организация на убийство, военни престъпления и отвличане.

По-рано ръководителят на силовото ведомство в Киев обяви, че експлозията на газопровода вчера е причинена от бомба.

Водещи новини

Още новини