Русия: Ще отговорим на НАТО

share

Русия ще предприеме реципрочни мерки срещу увеличаването на контингентите на НАТО в Централна и Източна Европа, предаде Интерфакс.

Днес заместник-министърът на външните работи на Москва Владимир Титов заяви: Ние тълкуваме разполагането и засилването на военни чисти на НАТО по нашите граници като демонстрация на враждебни действия към страната ни и не можем да интерпретираме тези действия по друг начин освен като нарушение договореностите между Русия и Северноатлантическия алианс. Ето защо ние сме готови да предприемем ответни мерки.

Днес американските сенатори Джон Маккейн, Крис Мърфи и Рон Джонсън потвърдиха в Румъния намерението на САЩ да засилят военно си присъствие в региона във връзка с кризата в Украйна. Законодателите от Вашингтон бяха категорични, че Америка не възнамерява да създава нови бази в региона. ИТАР-ТАСС припомня за преместения от Киргизстан в румънския порт Констанца логистичен център и за периодично провежданите учения на американски военни с техни колеги от региона. Няколко държави се бяха обърнали за помощ към НАТО по повод въоръжените сблъсъци в Източна Украйна.

Във връзка с нарастващото напрежение днес министърът на вътрешните работи в Киев Арсен Аваков заяви, че ще изпрати всички свои служители в района на боевете. Той също заплаши с уволнение всички, които се опитат да не се подчинят на заповедта. По-рано правителството на непризната Донецка народна република заяви, че в боевете на страната на украинското правителство на Арсений Яценюк в Киев участват полски наемници. Външното министерство на Варшава отрече твърденията и ги определи като черен PR.

Водещи новини

Още новини