МО и МВнР: В Славянск няма задържан български гражданин (обновена)

gettyimages
share

Проруските федералисти в град Славянск задържаха автомобил с представители на ОССЕ, които впоследствие се оказаха, че не принадлежат към организацията, а са военни наблюдатели. През цялата нощ руските и украинските медии съобщаваха както за различен брой задържани, така и за различната им националност.

Революционният кмет на Славянск Вячеслав Пономарьов, издигнат след настоящите събития, съобщава за 12 задържани, сред които 4 украински офицери и 8 представители на ОССЕ - военнослужещи от НАТО. Пономарьов заявява пред телевизия НТВ, че става дума за граждани на Германия, Чехия, Полша и Дания. E-NEWS рано тази сутрин съобщава за задържани "кадрови разузнавателни офицери на Германия, Чехия, Полша, България и Дания." Life News.Ru също съобщава за офицери от Германия, Чехия, Полша, България и Дания.
"Новости мира" пише, че в района на Славянск са "задържани, действащи под прикритието на ОССЕ кадрови разузнавателни офицери на Германия, Чехия, Полша, България и Дания". "Русский Клуб Новостей" пише същото, като се позовава на представители на самоотбраната на Славянск. Радиостанция "Эхо Москвы" съобщава за 12 задържани офицери, като в списъка на страните България отсъства. Представителят на Генералния щаб на Чешката армия Яна Ружичкова е заявила пред кореспондент на ИТАР-ТАСС, че един от задържаните в действителност е чешки офицер, който не е представител и наблюдател на ОССЕ. Министерството на отбраната на Германия и потвърдило за изчезването на германски военни наблюдатели.

Различни са версиите за присъствието на офицерите - от една страна те са представители на ОССЕ, от друга наблюдатели на процеса на разоръжаване след 17 април т.г., а от трета - наблюдатели по Виенските договорености от 2011 г. Междувременно руските медии съобщават, че сред документите на задържаните е имало карти на Славянск с обозначени постове на съпротивата. Цитира се и разпространено съобщение на ОССЕ, в което се казва, че задържаните в петък нямат отношение към дейността на мисията и всичките й служители са в безопасност.

В Министерство на отбраната нямат информация за задържан български офицер в украинския град Славянск. Това съобщиха от пресцентъра на министерството, цитирани от Фокус. Ведомството проучва въпроса и ще информира при по-нататъшно развитие.

На този етап външното ни министерство не потвържават информациите в руски медии, че сред отвлечените в Украйна наблюдатели на ОССЕ има и българин. От ведомството съобщиха пред БНР, че проучват въпроса и ще информират при по-нататъшно развитие.

Министерството на външните работи категорично потвърди, че сред задържаните от проруски сепаратисти чужденци няма българи, предаде БНР. От ведомството уточниха, че задържаните са военни инспектори, а не наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Сред 13-те чужденци има германци, датчанин, представители на Чехия, Полша и Швеция. Според сепаратистите в групата има украински шпионин. В момента се провеждат се преговори за освобождаване на задържаните.

От Министерството на отбраната също потвърдиха, че сред задържаните от проруски сепаратисти чужденци, няма представител на ведомството.

Водещи новини

Още новини