Чехословашка бригада се бие на страната на сепаратистите в Украйна

  • 10 юни 2015 10:40

  • 3324
  • 2
Чехословашка бригада се бие на страната на сепаратистите в  Украйна
© gettyimages

Чехи и словаци, влели се в редиците на сепаратистите от Източна Украйна, формират собствено подразделение, съобщи днес мрежовото издание aktuality.sk, цитирано от ТАСС.

Подразделението "влиза в състава на т. нар. Международна бригада от 15-а армия", се казва в материала. "В бригадата има голям брой словаци и чехи. Всеки месец им се плащат заплати по около 340 евро. Настанени са в казарми. Въоръжени са с танкове и бойни машини на пехотата", разказва сайтът. Братиславският в. "Правда" също информира за "собствено бойно подразделение, формирано от словаци и чехи в Украйна", посочва ТАСС. Външните министерства на Словакия и на Чехия обаче не разполагат с данни за това. Сведения имат специалните служби на двете републики, чиито представители обаче не дават подробни коментари. "Нашата специална служба има информация, че през последната година от Словакия са отпътували неколцина граждани, заподозрени, че може би са се включили в проявите на радикализъм в Източна Украйна", заявява пред вестника прессекретарят на Словашката служба за сигурност Бранислав Звара, без да съобщи повече подробности. "Тези търсачи на приключения действат по собствено усмотрение. Те активно съдействат за по-нататъшна дестабилизация на ситуацията в Източна Украйна, подкопават усилията за уреждане на конфликта с дипломатически средства, ощетявайки с това външнополитическите интереси на Словакия", казва пред изданието Петер Суско, говорител на братиславското външно министерство.

Говорителят на чешкото външнополитическо ведомство Давид Фроус заявява, че "не разполага с никакви потвърдени данни, че в подразделенията, воюващи в Украйна, има чешки граждани". Словашките и чешките граждани, намиращи се в зоната на източноукраинския конфликт, "се опитват да освободят натрупаната агресия". Все едно им е на чия страна да воюват, отбелязва "Правда".

За да служи в чуждестранни армейски и военизирани подразделения, един словашки или чешки гражданин трябва да получи специално разрешение от съответния държавен глава. Иначе може да му бъде потърсена наказателна отговорност. Заплашва го присъда - до 8 години затвор, добавя ТАСС

Последвайте канала на

БТА
3324 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ГЕЦАТА

2015.06.17 | 02:24

2
Е ТАКАВА ПРОСТОТИЯ САМО ТАСС МОЖЕ ДА СПРЕТНЕ, ЯВНО ПОЛОЖЕНИЕТО В РУСИЯ Е ТРАГИЧНО ЩОМ ОПРЯХА ДО ТАКИВА ДИВОТИИ
ХА ХА ХА ХА ХА

2015.06.16 | 19:57

1
Коя армия чехословашката ли?

Добави коментар

Водещи новини