Обама, Оланд, Меркел, Камерън и Ренци обсъдиха нови санкции срещу Русия

share

Президентите на САЩ и Франция, Барак Обама и Франсоа Оланд, германският канцлер Ангела Меркел, британският премиер Дейвид Камерън и италианският му колега Матео Ренци обсъдиха възможността за налагане на нови санкции на Русия предвид влошаването на ситуацията в Украйна, съобщи френското президентство, цитирано от Франс прес.

Държавните и правителствени ръководители призоваха за бърза реакция на Г-7 и говориха за приемането на нови санкции от международната общност срещу Москва, уточни в комюнике президентството след конферентен телефонен разговор между лидерите.

Те отново настояха демократичният процес в Украйна да бъде доведен докрай, изтъквайки, че насрочените за 25 май президентски избори са решаващи, за да получи Украйна възможност да решава свободно и прозрачно бъдещето си, се казва в комюникето.

Съгласно поетите от нея в Женева ангажименти, Русия трябва да съдейства за деескалация на кризата в Украйна, въздържайки се от провокативни изявления или актове за сплашване, единодушно заключиха лидерите и настояха териториалната цялост и суверенитет на Украйна да бъдат спазвани изцяло, допълни БТА.

Те се договориха също да поискат разширяване на ролята на наблюдателската мисия на ОССЕ в Украйна, добави френското президентство.

Водещи новини

Още новини