Украйна поднови щурма срещу сепаратистите след убийството на политик (обновена)

share

И.д. президент на Украйна Олександър Турчинов поиска от силовите структури на страната да възобновят спецоперацията в  източната й част, съобщи пресслужбата на Върховната рада.

"Изисквам от силовите структури възобновяване и провеждане на резултатни антитерористични мероприятия, насочени към защитата от терористи на украинските граждани, които живеят в Източна Украйна", заяви Турчинов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Действията на проруските бунтовници в Източна Украйна слагат кръст на споразумението от Женева, което трябваше да доведе до отслабване на ескалацията в Украйна, заяви по-рано днес и.д. президент на Украйна пред американския вицепрезидент Джо Байдън.

Междувременно световните агенции съобщават, че украинският политик Володимир Рибак е открит мъртъв в околностите на окупирания от проруски сепаратисти град Славянск. Според централната власт, политикът е бил „измъчван до смърт”. Това е и причината за заповедта на Турчинов за възобновяване на щурма срещу сепаратистите.

„Терористите, които на практика са взели за заложник целия Донецки регион, отидоха твърде далеч, като започнаха да измъчват и убиват украински патриоти”, заяви и.д. президентът Олександр Турчинов. Той допълни, че „тези престъпления се извършват с пълната подкрепа на Руската федерация”.

Рибак, чието име съвпада с това на бившия председател на Върховната рада, е бил местен функционер на партията "Отечество" на Юлия Тимошенко и Арсений Яценюк.

Украинската армия поднови военната си операция в региона.

 

Водещи новини

Още новини