Сепаратистки лидер от Източна Украйна поиска намесата на Русия

Getty Images/Guliver
share

Самопровъзгласилият се проруски кмет на Славянск, крепост на сепаритистите от Източна Украйна, поиска Русия да се намеси, за да защити тези, които се борят срещу "украинските националисти", съобщи руската държавна агенция РИА Новости, цитирана от АФП.

Според Вячеслав Пономарьов местното население е заплашено от националистическата групировка "Десен сектор", която е в основата на смъртоносната престрелка през изминалата нощ, и "само Русия може да го защити", посочва РИА Новости.

Пономарьов каза, че сред личните вещи на бойците, нападнали тази нощ контролен пост на влизане в Славянск, има документи, които потвърждават, че те са от "Десен сектор", съобщи ИТАР-ТАСС.

По думите на кмета у един от убитите бойци е намерен жетон на дясната организация с номер 20. Номер едно е на лидера на организацията Дмитро Ярош, каза Пономарьов.

Освен това е намерена картечница, югославско производство, аналог на германската MG 42, която е била на въоръжение по времето на Втората световна война, съобщи Пономарьов.

Той каза, че хората, които нападнали поста край село Билбасовка, на влизане в Славянск, пристигнали с четири коли. Когато местните отряди поискали от тях да спрат, те открили огън.

Двама от членовете на местното "опълчение" били убити на място. Трети починал в болница. Загинали са и двама от нападателите, отбелязва БТА.

Водещи новини

Още новини