Украйна тръгна с оръжие срещу сепаратистите (обновена)

share

Украйна е започнала операцията срещу сепаратистите в източната част на страната, предаде РИА Новости.

Днес председателят на парламента в Киев Александър Турчинов във Върховната рада заяви, че силовата операция е започнала в Донецка област. "Действията ще се водят поетапно, отговорно и премерено", заяви изпълняващият длъжността президент. Той допълни, че целта на операцията е защита на хората и предотвратяване на откъсването на райони от страната.

На фронта е изпратен и Първи батальон на Националната гвардия, заяви отговорният за провеждането на операцията Андрей Парубий. Бойците са с висок боен дух, пише секретарят на Съвета за национална сигурност в Киев, допълва РИА Новости.

Днес депутатката от парламента в Киев Леся Оробец съобщи за 10 убити руски диверсанти в Донецка област. Според законодателната неизвестни лица са атакували организиран от колорадос (название на диверсантите) контролно пропускателен пункт и са разстреляли хората с автомати. Тя допълва, че не всеки в Източна Украйна подкрепя Владимир Путин, коментира украинската агенция УНИАН.

Съобщава се за използване на тежка военна техника в град Краматорск. В друг населен пункт – Славянск е било извършено нападение срещу проруски активисти. По данни на агенция Нюзру. Атаката е била извършена от неизвестни лица, вероятно членове на крайната украинска организация "Десен сектор".

Водещи новини

Още новини