Бежански поток от украинци към Крим

Getty Images/Guliver
share

„В Крим пристигат всеки ден над 200 бежанци от Украйна, общият им брой достигна няколко хиляди и се обмисля създаването на бежански лагери“, съобщи вицепремиерът на републиката Рустам Темиргалиев, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Украински граждани минават всеки ден границата между Крим и Украйна с молба да получат руско гражданство и да останат да живеят в Крим. Средно регистрираме над 200 души дневно“, каза Темиргалиев. Обсъжда се възможността на бежанците от Украйна да бъдат осигурени „на първо място социално-битови условия“ на територията на детския лагер „Артек“.

В същото време руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че ще бъдат необходими международни преговори, за да се осигурят доставките на енергия и вода за Крим.

Крим получава около 80% електричеството си, 85% от водата си и голямата част от газа от Украйна, уточни Медведев.

Република Крим е включена в състава на регионите на Русия на географската карта, която е публикувана в официалния сайт на президента на Руската федерация. Също от днес Крим и Севастопол са обозначени като територия на Русия в картите на системата за търсене „Яндекс“, както и на сайта на горната камара на Парламента.

Водещи новини

Още новини