ЕС: Молдова е следващата жертва на Владимир Путин (обновена)

share

Молдова най-вероятно ще е следващата жертва на руска агресия, заяви бившият премиер на Люксембург и бивш председател на еврозоната Жан-Клод Юнкер, предаде УНИНАН.

Политикът от великото херцогство пред германският в. Велт заяви: Трябва да подпишем споразумение за асоцииране с Кишинев възможно най-скоро. Според Юнкер одобрението на документа трябва да стане в рамките на няколко седмици и със споразумението ще бъдат спрени агресивните планове на руския президент Владимир Путин, който смята да повтори кримския сценарий в непризнатата Приднестровска република. След разпадането на СССР и обявяването на независимостта на Молдова, живеещите в бившата съветска република руснаци се отцепиха от Кишинев. Наскоро от републиката поискаха присъединяване към Москва.

Тревожни сигнали дойдоха от украинското пристанище Одеса. Депутат в областния парламент заяви, че служители на руската Федерална служба за сигурност е изпратила в Приднестровската република 700 служители. Според Алексей Гончаренко те преминават границата и започват да агитират говорещите руски жители на областта да инициират референдум, с който да се отделят от Украйна и да се присъединят към Русия.

По-рано днес руският депутат и лидер на Либералдемократическата партия Владимир Жириновски предложи решение на украинската криза. Според националиста страната може да бъде разделена между Полша, която да присъедини западните части на Украйна, и Русия, която да вземе източните райони. Варшава е отказала да обсъжда предложението на Жириновски.

Тази сутрин руски паравоенни формирования превзеха база на украинския военноморски флот във Феодосия. По данни на УНИАН в поделението има между 60 и 80 блокирани военни.

Водещи новини

Още новини