Уволниха руски журналист, отразявал събитията в Украйна

share

Собственикът на Лента.ру, водещ руски новинарски сайт,  уволни главния му редактор след официални оплаквания от начина, по който се отразяват събитията в Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Собственикът Александър Мамут, притежаващ още няколко медии, е освободил Галина Тимченко от днес, съобщава Лента.ру. Тя ще бъде заменена от бившия редактор на прокремълски сайт Алексей Гореславский.

Редакторският екип на Лента.ру посочи в изявление, цитирано от БТА, че уволнението на Тимченко отбелязва по-нататъшен упадък на свободата на медиите в Русия.

Уебсайтът получи предупреждение от държавната контролна комисия заради интервю с Андрей Тарасенко - известен украински националист, участвал в антиправителствените протести, които принудиха президента Виктор Янукович да избяга в Русия миналия месец.

Роскомнадзор обявява, че с това сайтът е нарушил закона за медиите, закона за информацията и закона за противодействието на екстремизма.

Руските държавни медии масово нападат новите украински власти, следвайки линията на Кремъл, докато Лента.ру представяше непредубедено фактите, отбелязва АП.

Водещи новини

Още новини