Владимир Путин: САЩ и Русия имат големи различия за Украйна

gettyimages
share

Позициите на Русия и САЩ за Украйна остават твърде различни, заявява руският президент Владимир Путин в декларация, публикувана днес от пресслужбата на Кремъл и цитирана от Ройтерс.

Путин е казал на Барак Обама в телефонния разговор вчера, че новите украински лидери са дошли на власт с противоконституционен преврат и са наложили напълно нелегитимни решения в Украйна - на изток, югоизток и в Крим, се посочва в декларацията. Парламентът на Крим вчера свика референдум на 16 март за присъединяване към Русия , напомня Ройтерс и цитира днешната декларация на Кремъл: "Русия не може да пренебрегне призивите за помощ и действа при пълно спазване на международното право".

В разговора с Обама Путин е защитил руската политика в Украйна, която нарекъл "братска страна" и уверил президента на САЩ, че Москва не стои зад превземането на Крим, където е разположен руският Черноморски флот. Той отрекъл обвиненията на Запада, че руски войски са завзели сградите на властта в Крим и заявил, че въоръжените мъже са от местните отряди за самоотбрана, добавя Ройтерс.

Водещи новини

Още новини