Хилари Клинтън сравни действията на Путин с тези на Хитлер

gettyimages
share

Бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън сравни руската намеса в Украйна с действията на Хитлер в Европа през 30-те години, съобщи местният вестник "Лонг Бийч прес телеграм", цитиран от АФП и АП, съобщава БТА.

"Ако това ви се струва познато, то е защото Хитлер вече го направи през 30-те години", заявила Клинтън на частен прием в Лонг Бийч, щата Калифорния, където се набирали средства за организация за подпомагане на образованието на млади хора. "Всички етнически германци в Чехословакия, Румъния и другаде извън Германия според Хитлер са били малтретирани и той е казвал, че трябва да защити народа си. Когато Владимир Путин погледне Украйна, той вижда място, което според него е неразделна част от руското отечество. Той смята, че мисията му е да възстанови руското величие", заяви Клинтън. Путин заявява, че етническите руснаци в Украйна трябва да бъдат защитени, отбелязва АП.

Според гост на приема Клинтън сравнила издаването на руски паспорти на свързаните с Русия украинци с мерките на нацистка Германия преди Хитлер да нахлуе в съседните страни. "Тя все пак каза, че макар и това да тревожи всички, нищо не сочи, че Путин е по-ирационален от човека, който предизвика Втората световна война", отбеляза източникът. Хилари Клинтън не е обявила намеренията си за президентските избори в САЩ през 2016 г., но е сред фаворитите за номинацията на Демократическата партия, отбелязва АФП.

Водещи новини

Още новини