Тимошенко: Русия обяви война не само на Украйна, но и на САЩ

Getty Images/Guliver
share

С "окупацията" на Крим Русия обяви война не само на Украйна, но също така на САЩ и на Великобритания, които са гаранти на украинския суверенитет.

Това заяви в обръщение към нацията бившата премиерка на Украйна Юлия Тимошенко, предаде БТА, позовавайки се на АФП. "Владимир Путин знае добре, че като ни обявява война, той обявява война и на гарантите за сигурността ни, сиреч на САЩ и на Великобритания", твърди Тимошенко. Видеозапис с обръщението й е поместен на нейния сайт в интернета, уточнява агенцията. Русия, САЩ и Великобритания станаха гаранти за териториалната цялост на Украйна през 1994 г., когато бившата съветска република се отказа от ядреното оръжие, напомня АФП. "Русия едва ли ще прекрачи тази червена линия. Ако го стори, ще загуби", подчертава Тимошенко. Тя изтъква, че "руската агресия" щеше да е невъзможна, ако Украйна бе станала членка на НАТО.

Жива икона на прозападната "оранжева революция" от 2004 г., след отстраняването на президента Виктор Янукович на 22 февруари Юлия Тимошенко бе освободена от затвора, където излежаваше  седемгодишна присъда за злоупотреба с власт, смятана от мнозина
наблюдатели за политическа. Тя твърди в обръщението си, че "руската агресия" е предизвикана от новата революция в Украйна, свалила режима на Янукович, "подчинен на Русия". "Русия не пожела да приеме това. Сега е решила да превземе Украйна чрез въоръжена интервенция", добавя Тимошенко.

Водещи новини

Още новини