Краят на Студената война е моя заслуга, похвали се Берлускони

  • 03 юни 2015 16:48

  • 1709
  • 1
Краят на Студената война е моя заслуга, похвали се Берлускони
© Getty Images/Guliver

Блогър откри в Туитър цитат на Силвио БерлускониСилвио БерлускониСилвио Берлускони - италиански политик и предприемач, собственик на ФК Милан. Роден в Милано на 29, която предизвика фурор. Бившият премиер съобщава, че краят на Студената война е настъпил благодарение на него, съобщи БТА.

Точният туит в акаунта на основаната и оглавявана от него партия "Форца Италия" гласи: "#Берлускони: Договорът в Пратика ди Маре от 2001 година сложи край на студената война. Лично аз го написах". Туитът е пуснат в 20.45 часа местно време на 29 май, но явно е останал незабелязан в последната вечер на предизборната кампания.

Прави впечатление, че е сбъркана датата на събитието. На 28 май 2002 година държавни и правителствени ръководители на страните от НАТО и руският президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 подписаха Римската декларация, известна като "договора от Пратика ди Маре" по името на военно-въздушната база край Рим, в която се състоя церемонията.

Декларацията предвиждаше създаването на Съвет на двадесетте, включващ 19-те тогава държави от Североатлантическия договор и Русия, който да обсъжда и приема мерки в девет направления: борба с тероризма, управление на кризи, неразпространение на оръжия за масова поразяване, контрол над въоръженията и укрепване на взаимното доверие, противоракетна отбрана със среден обсег, морски спасителни операции, военно сътрудничество и реформа на отбранителните системи, планиране на противопоставянето на бедствия и катастрофи, нововъзникнали предизвикателства и заплахи.

Силвио БерлускониСилвио БерлускониСилвио Берлускони - италиански политик и предприемач, собственик на ФК Милан. Роден в Милано на 29 така не споменава, че седем държавни ръководители - Джордж Буш, Жак Ширак, Ахмет Неджет Сезер, Александър Квашневски, Вацлав Хавел и Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975, както и 13 премиери, между които тези на Великобритания и Германия, плюс генералния секретар на НАТО, са му възложили самостоятелно да съчини текста на документа.

Други култови цитати на Берлускони са: "Трябва да предприемем по-нататъшни стъпки и Русия трябва да влезе в Европейския съюз. Путин избра един смел път, независимо от вътрешните трудности. Европа трябва да се възползва от Путин, защото той е демократ, либерал и западняк".

Колективната памет по света свързва края на Студената война със събарянето на нейния символ - Берлинската стена, на 9 ноември 1989 година. По онова време Силвио БерлускониСилвио БерлускониСилвио Берлускони - италиански политик и предприемач, собственик на ФК Милан. Роден в Милано на 29 бе изцяло отдаден на телевизионния и рекламен бизнес и не го интересуваха външни събития, освен ако не бяха свързани с представянето на притежавания от него футболен клуб "Милан". В политиката влезе през 1994 година, когато Студената война бе само предмет на исторически изследвания. Въпреки това успя отново да изпревари всички, защото стана първият, който сам си приписа заслугата за ликвидиране на последния глобален конфликт.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1709 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
зузи

2015.06.04 | 16:43

1
Този е най големия пич -де да имахме такъв.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини