Русия вдигна изтребители по границата с Украйна

share

Руски изтребители от Западния военен окръг носят бойно дежурство, охранявайки в засилен режим въздушното пространство в разпоредената вчера проверка на бойната готовност на войските, съобщи министерството на отбраната в Москва, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Изтребителите постоянно патрулират въздушното пространство в граничните райони. Летците тренират дозареждане с гориво във въздуха от самолети цистерни Ил-78. Бомбардировачи от Западния военен окръг изпълняват на авиационни полигони учебно-бойни задачи с цел поразяване на условен противник, а подразделения от радиотехническите войски увеличават радиолокационното поле. В проверката на бойната готовност на войските в Западния и Централния военен окръг на Русия участват близо 150 000 военнослужещи от различни видове въоръжени сили и родове войски, около 90 самолета, над 120 хеликоптера, 880 танка, повече от 1200 единици военна техника и близо 80 кораба, посочва министерството.

В същото време временният президент на Украйна Александър Турчинов предупреди руските военни сили в Крим да не предприемат военна агресия и ги призова да не напускат базата си, предадоха АФП и АП. "Обръщам се към военните командири на Черноморския флот: всички военни трябва да останат на територията, предвидена в договорите. Всяко придвижване на военни ще бъде възприето като военна агресия", заяви Турчинов пред украинския парламент. Турчинов отправи призив за спокойствие, след като сградите на парламента и правителството в Симферопол, столицата на автономната република Крим, бяха превзети от отряди за самоотбрана на рускоезичното население, които той нарече "престъпници във военни униформи", посочва Ройтерс. Временният президент е издал заповед на силовите структури да предприемат всички необходими мерки за защита на гражданите, добавя Ройтерс.

Руският Черноморски флот използва базата в Севастопол, на полуостров Крим с рускоезично население, напомня АФП.

Водещи новини

Още новини