Украинският премиер хвърли оставка (обновена)

share

Украинският премиер Николай Азаров подаде оставка, предаде Еспресо ТВ.

Медията в Киев се позовава на депутати от парламента в Киев. Информацията бе потвърдена и от лидера на Украинския демократически алианс за реформи (УДАР) Виталий Кличко. Оттеглянето на министър-председателя бе едно от исканията на опозицията за прекратяването на протестите. "За да създам допълнителни възможности за обществено-политически компромис и мирно разреваваше на конфликта, приех решението да помоля държавния глава, господин Янукович, да ме освободи от заеманата от мен длъжност", написа по-късно Азаров на сайта на правителството в Киев.

След като новината за оставката бе обявена лидерът на партията на бившия премиер Юлия Тимошенко – Арсений Яценюк отказа да заеме освободения пост. По-късно от УДАР коментираха, че оставката на премиера е тактически ход. Азаров смята да запази своите позиции в политиката, коментира спортистът оттеглянето на премиера.

Днес Върховната рада бе свикана от президента на страната Виктор Янукович на извънредно заседание. В програмата на членовете на органа за законодателната власт е включена само точката за урегулиране на политическата криза в страната. Парламентарните групи гласуваха за отмяна законите, които предизвикаха масови протести и контрапротести в цялата страна. Депутатите ще продължат работа си в 16 часа българско време, когато ще обсъждат предложение на опозицията за създаване на комисия за промяна на Конституцията. 

Водещи новини

Още новини