Кървава нощ в Украйна (видео)

share

Десетки хора бяха ранени при кървави сблъсъци между полицията и протестиращите в украинската столица Киев, след като 200 000 души не се подчиниха на новите ограничения за протестите и взеха участие в поредните масови демонстрации срещу президента Виктор Янукович, предаде AFP.

Няколко полицейски автобуса и автомобила бяха опожарени от протестиращите, които замеряха редиците на силите за сигурност с камъни и коктейли "Молотов". Полицията отговори със сълзотворен газ и шокови гранати.

Сблъсъците повишиха залозите в близо двумесечната безизходица между опозицията и Янукович, по време на които протестиращи превзеха контрола над главния площад в центъра на Киев и сгради на общинската администрация.

Американското посолство в Киев призова за прекратяване на насилието, като заяви, че украинското правителство трябва незабавно да започне преговори с всички страни, за да се разреши кризата, да се отговори на опасенията на протестиращите и да се предотврати разпространението на насилието.

Украинската полиция използва сълзотворен газ, шокови гранати и водни оръдия в опит да разпръсне стотици хора, които опитаха да щурмуват полицейските кордони в близост до сградата на парламента в столицата. Медици съобщават, че полицаите са използвали също гумени куршуми.

В една от най-насилствените сцени след началото на протестите, демонстрантите запалиха пет автобуса и два камиона. Техните лица бяха покрити с маски, като много от тях са били въоръжени с пръчки и вериги. Те влязоха в сблъсъци с полицията за борба с безредиците.

По данни на източници от медицинските кръгове, ранени са 24 души, а трима са хоспитализирани. В същото време полицията съобщава, че повече от 70 полицаи са пострадали.

Броят на ранените от двете страни надхвърля 100 души, информира ИТАР-ТАСС.

Водещи новини

Още новини