Горбачов остро разкритикува Путин

Интернет
share

Последният съветски ръководител Михаил Горбачов изрази недоволство от развитието на Русия 20 години след неуспешния пуч срещу него, предаде АФП.

Той разкритикува монопола на управляващата партия и липсата на свободни избори.

„Не съм доволен, има връщане назад”, заяви бащата на перестройката и носител на Нобелова награда за мир на пресконференция за политическата ситуация в Русия 20 години след пуча на твърдолинейните комунисти срещу него, който нанесе фаталния удар върху Съветския съюз. „Ние имаме най-висока смъртност заедно с африканските страни. Имаме 96% бедни, ако използваме критериите, прилагани в страни като Австрия, и два пъти по-малко хора, които получават диплома за висше образование в сравнение с времето след Втората световна война”, отбеляза Горбачов.

Той каза, че подкрепя бившия президент и настоящ премиер Владимир Путин, въпреки някои авторитарни тенденции, но разкритикува партията му „Единна Русия”, която по неговите думи е лошо копие на комунистическата партия от съветската епоха.

„Трябва да се откажем от монопола и да не повтаряме СССР в най-лошия му вариант”, подчерта Горбачов. Русия трябва да върне преките избори на губернатори и изборите с едномандатни избирателни окръзи, забранени по време на президентското управление на Путин, настоя Горбачов, цитиран от АП.

„Нужни са честни избори: избори с едномандатни избирателни окръзи, избори на губернатори”, допълни Горбачов и изтъкна, че хората трябва да имат чувството, че нещо зависи от тях. Той разкритикува като ненужно създаването с благословията на Путин на Общоруския народен фронт - група от обществени организации, професионални сдружения и съюзи.

Създаването на фронта се смяташе за опит на Путин да затвърди подкрепата си преди парламентарните избори през декември и президентските избори през март, напомня АП.

Горбачов избегна личните критики към премиера и заяви, че той заслужава признание за стабилизирането на страната след икономическата криза и хаоса на първото постсъветско десетилетие. Същевременно Горбачов остро разкритикува управленската система, създадена от Путин, и подчерта, че изборните манипулации са тласнали страната назад.

Водещи новини

Още новини