В Сибир забраниха "екстремисткия" празник Хелоуин

share

Сибирската Омска област забрани днес празнуването на Хелоуин в училищата с аргумента, че празникът с маскираните като чудовища деца пропагандирал екстремизъм и "култа към смъртта", предаде БТА, цитирайки АФП. 

Образователните власти в Омск призоваха училищните власти да се откажат от организирането на празници, които "популяризират екстремизма" сред децата. Празнуването на Хелоуин има "негативни последици" поради "мистичния му аспект и пропагандата на култа към смъртта", се казва в текст, поместен на сайт на местните власти. Обяснява се, че властите са реагирали на сигнал на Регионалната асамблея на родители на ученици, консервативна обществена организация.

Всеволод Чаплин, говорител на Руската православна църква, предупреди, че празнуването на Хелоуин има окултен характер. "Хората мислят само за развлечението - приятно и безвредно. Но демоничните духове мислят различно", каза той пред РИА Новости. Празникът Хелоуин се отбелязва на 31 октомври в много страни, като е станал особено популярен в Русия.

Водещи новини

Още новини