Руснаците не вярват, че поръчителите на убийството на Анна Политковская ще бъдат изобличени

share

Днес се навършват 7 години от убийството на руската журналистка от в. "Новая газета" Анна Политковская, застреляна в асансьора на жилищния си блок в Москва, припомня в. "Комерсант".

Политковская стана известна с публикации за нарушенията на човешките права в Русия и с критично отразяване на войната в Чечения, водена от Владимир Путин. Повечето хора в Русия - 62 на сто, са убедени, че поръчителите на убийството й няма да бъдат открити, сочи проучване на центъра "Левада", цитирано от вестника. Само 16 на сто вярват, че престъплението ще бъде разкрито, а 21 процента не дават отговор. Анкетираните не си представят ясно кой би могъл зад стои зад убийството на Политковская. Най-често споменават някакви "опозиционни сили, които имат интерес да се дестабилизира обстановката в Русия" (15 на сто), също и обкръжението на Рамзан Кадиров, лидера на Чеченската република (12 процента)".

Другите версии не са толкова популярни. Осем на сто предполагат, че убийството е поръчано от руски националисти, а 7 процента - сили в чужбина, заинтересувани да накърнят авторитета на Русия. Шест на сто от запитаните виждат ръката на руските тайни служби. "Пет на сто дори наричат станалото убийство на битова почва. Все пак най-популярен отговор на въпроса кой е поръчал да бъде убита Анна Политковская си остава: "Трудно ми е да отговоря" - 47 процента", обобщава "Комерсант".
 

Водещи новини

Още новини