Путин ще бъде номиниран за Нобелова награда за мир

share

Владимир Путин може да бъде номиниран за Нобелова награда за мир. Информацията за това разпространиха редица руски и чуждестранни медии. От Нобеловия комитет не потвърдиха, но и не отрекоха тези съобщения, като отбелязаха само, че „имената на кандидатите се пазят в най-строга тайна”, пише "Новини".

Предложението да се разгледа кандидатурата на руския президент за номинация за награда за мир вече е било направено в Нобеловия комитет.

Миналата седмица президентът на Общоруския фонд за образование Сергей Комков издигна идеята за присъждане на награда за мир на президента на Русия Владимир Путин. Прекратяването на войната в Афганистан беше отбелязано с Нобелова награда за Горбачов. Обама също получи награда за мирните му инициативи. Путин успя да постигне интелектуален пробив в осигуряването на мира в Близкия Изток и Сирия.

Паралелно с инициативата на руските учени, в Европа все повече говорят за заслугите на Владимир Путин за решаването на сирийската криза. Във Франция, например, вече започна събирането на подписи под петиция, подобна на писмото на Комков. А по улиците на Рим се появиха плакати с лика на руския президент и с надпис „Аз съм с Путин”. Позицията на руския президент е много популярна, а самият Путин събира все повече поддръжници, разказва кореспондентът на Asia Times и автор на книгата „Обама създава Глобалистан” Пепе Ескобар:

От Нобеловия комитет не коментираха съобщенията за номинирането на Путин за награда за мир. И отбелязаха, че във всеки случай цялата информация за кандидатите се пази в тайна. Номинираните ще станат ясни не по-рано от 11 октомври.

Каквото и да става, даже ако появилата се информация се окаже вярна, Владимир Путин със сигурност няма да стане носител на Нобелова награда тази година, защото приемът на заявките завърши още през февруари. А дали следващата година ще му донесе престижната награда - ще покаже времето и това, как ще се развиват по-нататък събитията в Сирия.
 

Водещи новини

Още новини