Украинските комунисти искат връщане на смъртната присъда

share

Според информацията на сайта на Върховната Рада законопроектът е внесен от лидера на комунистите Пьотр Симоненко, но текстът не е бил достъпен.

И преди Комунистическата партия е правила опити за връщането на смъртното наказание, но така и не успяха да прокарат такава поправка в закона. Що се отнася до категорично негативното отношение на Европа към връщането на крайната мярка, Симоненко коментира, че това е желание на украинските избиратели и че управлението трябва да отразява интересите на украинците, а не на европейците.

Според проучване от есента на 2012 г. 57% от украинците подкрепят връщането на смъртното наказание за особено тежки престъпления. 65 на сто от запитаните смятат, че по-тежките наказания ще помогнат за намаляване на нивото на престъпленията в обществото.

Мораториумът над смъртното наказание в Украйна е въведен през 1995 г., след това обаче изпълнението на присъдите продължило и през 1997 г. забраната наново влязъл в сила. През 1999 г. се произнесе и Конституционният съд, според който мярката противоречи на основния закон. На основание на това през 2000 г. парламентът изключи терминът "смъртно наказание" от списъка с тежки присъди.

Водещи новини

Още новини